Tészta hozzávalók (1 db 30 centis pizzához)
- 20 dkg liszt
- 3 ek olaj
- 1,5 tk só
- oregano
- 20 g élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 dl víz
- 1 mk cukor
Tészta: a tejhez keverjük hozzá a cukrot és melegítsük meg egy bögrében, a langyosnál melegebbre de nem forróra. Az élesztőt morzsoljuk a tejbe, takarjuk le a bögrét egy tálkával és tegyük meleg helyre.
Amíg megduzzad, keverjük össze a a lisztet, sót és oregano-t egy tálban, majd kanalazzuk bele az olajat. Amikor az élesztős tej megduzzadt, öntsük azt is hozzá.
Fontos: az összes vizet már az elején bele kell önteni, még dagasztás előtt. Utólag nehéz összekeverni, és a tészta kőkemény lesz. Nem baj ha kicsit (mondom kicsit, nem nagyon!) ragacsos, lisztet mindig lehet hozzá adni.
Gyúrjunk, vaze! A cél egy kellemes állagú cipó. Amikor ezt elértük, hagyjuk a tálban és takarjuk le egy konyharuhával, tegyük meleg helyre. Amíg kel, csináljuk meg valamelyik feltét:
Bolognai-s kolbászos
- 100-150 ml paradicsomszósz
- 25 dkg darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- oregano
- pirospaprika, só
- szalámi, kolbász, bacon, amit találsz...
Némi olajon pirítsunk apróra kockázott hagymát. Amikor üveges vegyük le a tűzről és szórjunk rá egy kanál pirospaprikát, és öntsük fel egy kis vízzel. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és fakanállal való sűrű darabolgatás közepette pirítsuk fehérre. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, sót, borsot, oregano-t, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig.
Tejfölös csirkés
- 20 dkg sült csirkecomb
- 4 szelet sonka
- 4 dl tejföl
- oregano, fehér bors
- 2 ek majonéz
- 1 mk só
A tejfölt, majonézt és fűszereket keverjük össze. A csirkecombokat süssük meg olajban, majd szeleteljük apróra, a sonkát pedig csíkokra.
Halas és/vagy ananászos-sonkás
- 1 konzerv sprotni, hering vagy makréla
- 4 szelet sonka
- fél konzerv ananászkocka
Ez a legegyszerűbb: vágjuk fel és tegyük rá :P
Nyújtás: amikor a tészta megkelt, vegyük ki a tálból és formáljunk belőle kis korongot, amit a lelógatva, körkörösen haladva nyújtsunk egyre nagyobbra (vagy dobáljuk a levegőbe ha úgy tetszik). Nyújtsuk akkorára, hogy ráférjen a formára, tegyük rá a feltétet és reszeljünk rá sok sajtot.
Sajtos szélű (ld. első kép): ez se nagy ügy - vágjunk trappista (vagy más kemény) sajtot csíkokra. A tésztát kicsit nyújtsuk túl a pizzaformán, és rakjuk ki a forma szélét a sajtcsíkokkal. A lelógó tésztát hajtsuk rá a sajtra, ügyelve arra hogy szorosan fedje és sehol ne maradjon lyuk (különben a sajt kifolyik).
Sütés: 200 fokon kb. 10-20 percig (amíg a tészta rendesen át nem sül).
Megjegyzések