Tiramisu

Hozzávalók (22x32x5 cm-es jénaihoz)
  • 400g babapiskóta
  • 5 dl habtejszín ("cukrászati krém" mint a Hulala, a legjobb)
  • 2 csomag habfixáló
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 6-7 dl kávé (5 ek nescafé + 0,5l forró víz)
  • cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek rum vagy rumaroma


A tejszínt a habfixálóval és a cukrokkal keményre verjük, majd összekeverjük a mascarponéval.
Főzzük meg a kávét, vagy forrásig melegítsünk mikróban vizet, amihez a Nescafét és a rumot csak hozzá kell keverni - ez kerüljön egy laposabb tálba (2 körben érdemes csinálni).

A piskótákat áztassuk a kávéba. Addig kell áztatni amíg éppen hogy szét nem esik (jól itassa át a kávé, de még ne törjön el). Tegyük őket egy tetszőleges jénaiba/dobozba/nejlonszatyorba. A piskótákat és a mascarponés krémet felváltva rétegezzük - az alja piskóta, a legteteje krém legyen.

A felső krémréteget szépen simítsuk le és szitáljuk meg cukrozatlan kakaóporral (ne vigyük túlzásba). A hűtőben hagyjuk állni legalább pár órát mielőtt felfalja a célközönség :)

Gyakori hibák:
  • Ld.: Habverés Howto
  • A babapiskóta legyen a hosszúkás, kemény kérgű, nem a linzerszerű fajta. A morzsálódós, puha fajtát esélyünk sincs kávéba áztatni - szétesik
  • A piskóta a morzsás oldalán sokkal gyorsabban szívja a kávét, éppen ezért a kemény felével lefelé tegyük a tálba, és ha az már átázott, fordítsuk meg pár másodpercre és vegyük ki
  • Ne sok kakaót tegyünk rá mert cukrozatlan és különben is csak dísz
  • Ha dobozba csináltuk akkor a tetejét ne zárjuk le amikor hűtőbe rakjuk, mert ha nem tud szellőzni, akkor megvizesedik a kakaó

Nincsenek megjegyzések: