Csokibevonat mikróban howto

A csoki különös állat. Nem úgy olvad mint a jég vagy a vaj, az olvadáspontja alacsony (nyilván kézmeleg közeli :) ), és ha megolvadt elég sokáig úgy tud maradni.

Emellett elég hamar elkezd megégni a benne lévő cukor - ezt abból vesszük észre hogy új, eddig ismeretlen illatok terjengenek a konyhában, és a rohadék ahelyett hogy folyósabb lenne, egyre csak keményedik és keményedik.

Fenti tulajdonságai miatt mindenki az égvilágon azt tanácsolja hogy máshogy nem szabad olvasztani csak gőz fölött, de ez Hülyeség (nagy H-val). Mikróban is gyönyörűen megolvad. A következőket érdemes megfogadni:
  • A mikrót tekerjük le 3-400 Watt-ra
  • A csokit törjük kockákra, és tegyük őket egymás mellé (nagyobb felületen érintkeznek a tányérral - egyenletesebb olvadás)
  • Üvegtányért használjunk mert az a csokit még sokáig olvadtan tarja
  • Gyakran nézzünk rá hogy áll
  • Nem kell megvárni míg minden kocka folyós lesz, ha már a fele az, akkor fogjunk egy kanalat és kevergessük a meleg tányéron a csokit - úgy elolvad a többi is mint a szél
  • A csokik különböznek - a tejcsoki olvad a legkönnyebben, az étcsoki a legnehezebben, a fehércsoki meg a leghülyébben (darabos lesz - a probléma megoldásán mérnökeink még fáradoznak)
  • Ha bármi jelét észleljük a massza újrakeményedésének, azonnal hagyjuk abba a melegítést mert a csokink elkezdett karamellizálódni
Ezután relatíve gyorsan kell dolgozni (azért nem úgy mint egy műtőben, de ne nézzünk közben szappanoperát), amit be akarunk vonni azt simán csak forgassuk bele a csokiba. Célszerű előtte a bevonni kívánt tárgyat erősen lehűteni, így a csoki elég gyorsan rádermed.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

vajat nem kell tenni a megolvadt csokihoz